Január első felében vagyunk. Egy kis laza baráti borozás közben jött hirtelen a meghívás némi rizling-morzsapartira Tar Ferenctől (www.carpediemborbar.hu, www.finewines.hu) akit szerintem már sokan ismernek borértő körökben. Már jó néhány éve ismerjük egymást és jól tudja, hogy hozzá hasonlóan a német rizlingek iránti rajongásom egy jól támadható gyengepontom. Nem kellett sokat gondolkodnom, másnap már ott ültem a Carpe Diem-ben, előttem egy komoly Georg Breuer sorral.
Az 1880 óta létező birtok a 20. század eleje óta a Breuer család tulajdonába áll. A névadó Georg Breuer (1910-1982) fiai Bernhard és Heinrich az 1980-as évekre 15 hektárra növelték a szőlőültetvények nagyságát, ami azóta napjainkra már 34 hektárra bővült. Ez jó részt Bernhard lányának, Theresának is köszönhető, aki édesapja halála óta jelenleg Heinrichhel együtt vezeti a borászatot. A kvarcitos-palás talajú nyugat-rheingaui Rüdesheim területein fekszik a szőlőültetvények nagy része, 27 hektár. Itt találhatóak Rheingau legjobb adottságú dűlői is a Roseneck(pala, kvarcit), a Rottland(főleg vöröspala, kis szürkepala és némi kvarcit) és a legmeredekebb Schlossberg(vöröspala, némi kvarcit). Kicsit messzebb, Rheingau középső részén található, egy kisebb, 5,6 hektáros terület a Rhauenthal határában fekvő, kizárólagos tulajdonú Nonnenberg dűlőn(fillit-pala, löszös agyag).
A Berg Schlossberg dűlő
Szőlőfajtákat tekintve 81%-ban rajnai rizlinget, 10%-ban pinot noir-t, 4% Pinot Gris-t, 5%-ban Pinot Blanc-t valamint ritkaságszámba menő Orléans-t és Heunisch-t termesztenek.
A család generációk óta a hagyományos, klasszikus, élénk savakra épülő rheingaui rizling stílust képviseli. Hiába keressük a modern technológiát, igyekeznek mindent a kellő időre és a folyamatok természetes lezajlására bízni. A szőlőben nem permeteznek és nem trágyáznak, ehelyett inkább a szőlő ellenálló képességét igyekeznek növelni pl. a közvetlen közelbe ültetett pillangósvirágú növényekkel, amik jó nitrogénfixáló tulajdonságuk révén biztosítják a szőlők megfelelő tápanyagellátását. Erősen hozamkorlátoznak és szüretkor rengeteget válogatják az alapanyagot. A pincében spontán erjesztenek, hosszú ideig élesztőn tartják az erjedő borokat, amihez nagyméretű német tölgyből készült hordókat és acéltartályokat is használnak.
És akkor a kóstolt borok:
Első felvonásban az Estate Rauenthal birtokválogatás 3 különböző évjáratát kóstoltam. Az itteni, már említett agyagos-kavicsos terület szép citrusos karakterű és feszes savszerkezetű borokat ad, amiket jellemzően 600, 1200 és 2400 l-es nagyméretű német tölgyfahordókban érlelnek.
Georg Breuer Estate Rauenthal Rheingau Riesling 2015
Finom rizlinges illat; őszibarack, egy kis alma és citrusok. Kóstolva egyből jönnek az élénk, feszes savak, hosszan kitartva, citrusokkal és ásványossággal. Egy pici kesernye húzódik meg a háttérben, de nem kimondottan zavaró. Szikár, izmos, élettel teli rajnai. Nagyon fiatal még. Jó kezdés volt. 10/5,5
Georg Breuer Estate Rauenthal Rheingau Riesling 2014
Kellemes buké, nagyon bejön: halvány petrolosság, őszibarack és pici méz. Még szikárabbnak hat, mint az előző tétel, több is a sav. Szájban grapefruit, lime és erőteljes ásványosság. Itt valahogy nincs meg az a játéka a savaknak, csak azt érezni, hogy nagyon sok. Kicsit üres a korty, és intenzitásban is elmarad az előzőtől. Azért szép ez is. 10/5
Georg Breuer Estate Rauenthal Rheingau Riesling 2013
Érettebb és mélyebb illat az előzőeknél: vérnarancs, mandarin és valami fűszer, talán egy kis fahéj is felsejlik a háttérben. Letisztultabb, elegáns struktúra, lendületes és szépen beépült savak, jó koncentráltság ízben, finom gyümölcsökkel, mint némi narancs és körte az utóízben. Krémesebb korty, hosszú lecsengés, a Rauenthal-ok közül nekem a legszebb. 10/6
Georg Breuer Rauenthaler Nonnenberg Riesling 2015
Súlycsoportot váltunk. Egészen visszafogott illat, kis melegítéssel és pörgetéssel jönnek a citrusok, de csak finoman, a maga rheingaui hűvös tisztaságával. Már itt érződik, hogy pólyásbaba még. Kóstolva szép, de nagyon éretlen, zabolátlan savak, baromi feszes struktúra, citrusok, grapefruit, már-már fanyarságba hajló lecsengéssel. Fiatal, de abszolút érződik a nagysága, hosszú útja van még a palackban. 10/6
Georg Breuer Rauenthaler Nonnenberg Riesling 2013
Gyönyörű illata van: vérnarancs, kandírozott citrom, virágok, licsi és egy kis méz is feltűnik. Ízben szép rétegek, kis grapefruit, őszibarack és szinte vibráló savak, amik betöltik az egész szájat, nem csillapodnak, elejétől végéig masszívan tartják a kortyot. Finoman minerális és hosszú citrusos lecsengés. Valami hiányérzetem maradt, az illat alapján nem jött ízben amit vártam, némi intenzitást hiányoltam, és egy kis kesernye is berondított a végén. A nagyságából nem von le sokat. 10/6,5
Georg Breuer Rauenthaler Nonnenberg Riesling 2011
Megjött amire vártam. Valószínű ilyen az amikor egy Breuer-rizling szépen összeáll és csúcsra jut. Érett illat, van itt minden ami egy jó rizlinghez kell: csupa zamatos gyümölcs, főleg őszibarack, mandarin, karakteres petrol, akácméz és még mindezt egy kis dohány is fűszerezi halványan. Robbanó ízek, szépen integrálódott savak, él-virul-vibrál az egész korty. Olajosabb textúra az eddigieknél, koncentráltabb, egy pillanatra sem éreztet ürességet. Finom mézes és hosszú lecsengés. 10/7
És akkor egy kis ráadás Rüdesheimből két csúcstétellel:
Georg Breuer Berg Rottland Riesling 2011
Elsőre azt mondanám, hogy a Nonnenberg '11 visszafogottabb változata. Hasonló aromatika, de egy kicsit melegebben és elidőzve felette kiderül, hogy rátesz egy lapáttal az előzőre. Szofisztikált és komplex illat: narancs, mandarin, őszi, finom petrol, méz és egy kis birsalma is. Nagyon elegáns rizling, mellette komplex és kellően koncentrált is. A savakról már nem is lehet mit mondani, energikus és légies egyszerre. Érdekes birses-körtés lecsengés, ami talán az eddigi leghosszabb. 10/7,5
Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling 2011
Mintha a Schlossberg mindig mindenek fölött állna. Elképesztő, szinte már egzotikus illat: vérnarancs, licsi, mangó, sárgadinnye, méz és még kitudja mi. Tömör gyönyör, komoly extrakt, koncentrált ízek, krémes struktúra, hibátlan savakkal. Egy kis maradékcukor is kerekíti a kortyot. Élettel teli, barackos, gyümölcsös, abszolút csúcson ez is, szép hosszú búcsúzóval. Más kategória, mint a Rottland, de mindegyiket másért szerettem nagyon. Itt a komplexitás és koncentráció, amott a letisztultság és harmónia nyűgözött le. Ez is 10/7,5.