"A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett."

Borisszák

Borisszák

Pontozás

2018. január 31. - Rizlinger

Egy bort értékelni szerintem sosem egyszerű dolog, főleg objektíven és elfogulatlanul nem. És nincs két ember sem aki egyformán érezné ugyanazt a bort, mindenki máshogy van felépítve. Igazán érdemre való értékelést vakkóstolással lehet a legjobban kivitelezni, amit a legtöbb (normális) borversenyen alkalmaznak is. Igen, nyilván most nem azokra a borversenyekre gondolok, amiknek a matricáival televarrják a borospalackokat. Igyekszünk mi is vakon kóstolni és a szubjektív megítélésünket minél jobban háttérbe helyezni, amikor adottak az információk egy borról, de ez valóban egy nehéz feladat. Hála a sok éves kóstolásnak azért kezdünk lassacskán felnőni hozzá. Mindenesetre nem szeretnénk követni sem egy Robert Parker-féle 100 pontos, sem egy Jancis Robinson-féle 20 pontos skálát, bár ez utóbbihoz közelebb áll a boros bloggerek körében elterjedt 10 pontos skála. Azért is, mert megengedtük magunknak, hogy félpontokat is adjunk, így finomítva az értékelést.

FONTOS! Az alábbi leírás inkább csak érzékeltetni akarja az adott kategória főbb jellemzőit.

Íme a pontozási rendszerünk:

Hibás bort nem értékelünk, nem kóstolunk.

3 alatt: Jellegtelen, élvezeti értékben alulmaradó, rossz arányokkal rendelkező, a szőlő valódi értékeit elfedő  kellemetlen ízek, illatok a hanyag technológia vagy az alapanyag silány minősége miatt. Ilyen bort az ember többnyire nem vesz, vagy nem issza meg. Ez alatt szinte értelmetlen pontozni.

3 pont: Alacsony élvezeti értékű, szintén rossz arányokkal rendelkező, ízben-illatban semmitmondó, de kellemetlen ízektől mentes, a fogyaszthatóság belépő szintje. Ezekről leginkább nem írunk, csak ha nagyon muszáj.

3,5 pont: Még mindig alacsonyabb minőséget mutató, szegényes vagy éppen túlzó ízvilágú, de semmiképp sem kellemetlen, relatíve jól fogyasztható bor.

4 pont: A minőségi bor belépő szintje, egyszerű, egysíkú, viszont határozottan élvezhető és jól elkészített bor. Nem akar többnek látszani, mint ami. Akár fröccsnek, akár a mindennapokra is jól eshet.

4,5 pont: Kimondottan jóivású, jó arányokkal bíró bor, amiből szívesen iszik az ember egy következő pohárral. Nem igazán komplex, nem nevezhető egyedinek sem, nem lenyűgöző, de annál inkább lehet egy kerek, korrektül elkészített nedű, amit bármikor szívesen megveszünk.

5 pont: Na igen. Innen jön az, hogy egy bor szép, egyedi, tükrözi a fajta és termőhely szépségeit, a borász által hozzáadott értéket. Jó struktúra, tisztaság, magasabb élvezeti érték jellemzi. Kifejezetten ajánlható akár étel mellé, vagy akár barátnak, ismerősnek megvásárlásra.

5,5 pont: Túlmutat az egyszerűségen, mélységei vannak, elidőzünk fölötte, érdekel minket. Élvezet inni, van mondanivalója, szép, összetett, előjön bennünk az "ebből még venni kell" érzés.

6 pont: Az élményszerű borozás alsóhangja, azaz már mindenképp emlékezetes. Elhangozhatnak a komplex, harmonikus, gazdag, nagyon jó, nagyon szép jelzők. Kartonszámra vennénk még belőle.

6,5 pont: Nem lehet szó nélkül hagyni. Itt már hümmögünk, nyammogunk, csámcsogunk, túlpörgetjük a pohárban. Egyszóval lenyűgöz.

7 pont: A nagy bor. Erre mondjuk, hogy túlmutat azon, hogy fajta, termőhely vagy akár borász. Egyedi élményt adnak. Kifinomult struktúra, kellő intenzitás, összetettség, nagy mélységek jellemzik. Nem nagyon kötözködünk vele. Akár sok éves potenciállal bírhat. Különleges alkalmakra veszünk ilyet.

7,5 pont: A hűha! Mintha minden a helyén lenne benne. Komplex, egységben van, erőtől duzzadó, intenzív vagy éppen hihetetlenül elegáns. Elképesztő az összhatás, megvan benne minden ami kell, ezért érdemes borozni, meghatározó élményt ad.

8 pont: Világszínvonal. Szerencsés aki ilyet kóstolhat. A kóstolás mellé meghatározó érzelmi reakciók párosulnak. Részletgazdag, intenzív, gyönyörűen struktúrált, tökéletes arányokkal, összetett, mindemellett elegáns és magával ragadó. Általában sok éves potenciálú, különleges borok ezek

8,5 pont: Maga a látszólagos tökéletesség. Nem kívánunk ennél jobbat már. Örülünk ha hozzájutunk egy palackhoz is, amit aztán (kis túlzással) nem akarunk többé kinyitni. Csúcsra járt csúcsborok hozzák ezt a világklasszis szintet.

9 pont: Amitől leesünk a székről, amitől lehet, hogy sírunk az örömtől, amihez ha hozzájutunk nem szólunk róla senkinek. Szavakat is nehéz találni, annyira tökéletességet mutató, ritka borok ezek.

9,5 pont: Amit talán el sem hiszünk, érzelmi sokkot kapunk, azt érezzük nincs tovább, megkóstoltuk életünk legjobb borát, halálunk előtt is ebből szeretnénk még egy pohárral.

10 pont: ? ... Nem tudjuk. Mint ahogy semmiből sem létezik a világon tökéletes, úgy borból sincs. Ha valaki ezt mondja egy borra, az csak neki tökéletes. Nyilván itt is van valami plafon, ahonnan tényleg nincs tovább és megkóstoltuk életünk legjobb borát (borait?). Ha eljön a találkozás biztosan megírjuk, addig is türelmesen várunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borissza.blog.hu/api/trackback/id/tr3613621528
süti beállítások módosítása