Úgy néz ki, hogyha január akkor rizling (amugy meg nállam szinte mindig rizling), és hol, ha nem a Carpe Diem-ben. Egészen elképesztő fajta a rajnai rizling Németországban. Nemhogy egy országon beül, de egy-egy borvidéken, sőt egy-egy dűlőn belül is elképesztő változatosságot tud mutatni a fajta. Önmagában ez még nem is olyan meglepő, de mindezen fölül ott a borász, az egyedi szemléletmód, a munka és törődés, meg az a megfoghatatlanul tiszta és precíz stílus, ami a német rajnaikban érződik.
A Saar-völgyben van egy borászat, ami egészen egyedülálló dimenziót hoz a német rajnai rizlingek világából. Ez pedig a Loch (Weinhof Herrenberg), amit egy házaspár Claudia és Manfred Loch visz 1992 óta. A legjobb alapanyag a legjobb területekről és két elszánt borász, akiknél a cél a legjobb. A borkóstolót tartó Tar Ferenc, a rajnai rizlingek specialistája (www.riesling.hu, www.finewines.hu) egy egészen kiváló összefoglalót írt a borvidékről és a borászatról egyaránt:
A Saar-völgy:
Nyugat-Németországban járunk, a francia határ közelében. Az igen kanyargós Saar-folyó a Mosel mellékfolyója, ami légvonalban kb. 12 km. A borvidékhez tartoznak az oldalvölgyek is és a legjobb dűlők egy része éppen ezekben az oldalvölgyekben fekszik, pedig itt hiányzik a víz hűsítő és a napfényt visszaverő jótékony hatása, és a szél is erősebb. Ilyen fekvésűek például a neves Oberemmel, Ockfen, Wawern és Ayl települések. A Moselhez való közelsége és a hasonló, palában gazdag talaj ellenére a borvidék meglepően önálló arculattal rendelkezik. Ez részben annak köszönhető, hogy a termőhelyek 50-100 m-rel magasabban fekszenek, és viszonylag közel vannak az Eifel és a Hunsrück középhegységhez. Emiatt az átlaghőmérséklet alacsonyabb, mint a Mosel mentén. A borok így születésükkor jellemzően szögletesebbek és savasabbak, mint Mosel-menti rokonaik, ami azonban fénykorukra csillogássá és erővé nemesül. A klíma miatt a borkészítés a Saar mentén a kötéltánchoz hasonló. A gyengébb évek még a minőségre kínosan ügyelő borászoknak is szűk korlátokat szabnak. A nehezebb érési feltételek ellenére a Saar-menti borokat nem szabad lebecsülni: bár a minőség változóbb, legjobb borok valóban különlegesek és egyediek. A rizlingek az elhúzódó érés és a magas napi hőmérsékletingadozás miatt hűvösségükben is nagy komplexitást, kristálytiszta, friss savakat tudnak felmutatni.
Néhány adat a borvidékről:
Művelt terület: 735 ha
A rizling aránya: 78%
Talajtípusok: Különböző mértékben erodálódott pala, szürke homokkő
Termőtalaj: agyagos barnaföld, helyenként piros elszíneződéssel.
Átlagos éves csapadékmennyiség: 795 mm
Éves átlaghőmérséklet: 9,9 ºC
Évi napos órák száma: 1265
Rizling a Saar-völgyben
A Loch borászat:
A Loch házaspár szőlői élesen elütnek a szomszédos parcelláktól. Egyrészt a talajt borító, természetes és változatos zöld növényzet miatt, amely a vízért való versengésben a szőlő gyökereit mélyebbre kényszeríti, így fontos szerepet játszik mind az erózióvédelemben, mind a humusztermelődésben. Másrészt pedig a szomszédokétól teljesen különböző, és ezen a vidéken alig ismert, Prof. Cargnello által kifejlesztett függőleges művelés miatt. Ez egy nagy odafigyelést igénylő metszési mód, amelyet a Loch házaspár saját kezűleg, segítő munkások nélkül végez. Ennek az eredménye a sokkal jobb levél-gyümölcs arány: nagyon sok level lát el minél kevesebb gyümölcsöt, ami nagy mértékben hozzájárul a szőlő kiemelkedő minőségéhez. Mindez a nagyon késői szürettel kombinálva a környék legfinomabb szőlőjét eredményezi.
A speciális függőleges műveléssel a Loch házaspár korlátozza a hozamot a legradikálisabban a Saar mentén.
A kis szőlőterület és az alacsony hozam azt is lehetővé teszi, hogy a szüretet egy hét alatt, a lehető legideálisabb időpontban végezzék el, míg a nagy borászatoknál gyakran hat hétig is eltart a szüret. A hozamot különösen alacsonyan tartják (33 hl/ha!), a szőlőt a legérettebb állapotban, nagy igényességgel válogatják, majd azonnal, kis rekeszekben szállítják a pincébe, hogy a szemek minél kevésbé nyomódjanak meg. A szőlőt kíméletesen préselik, majd a mustot azonnal nemesacél tartályokba töltik, ahol mérsékelten reduktív körülmények között, minél kevesebb kénezéssel erjed a bor. Ehhez annyi időt kap, amennyi csak szükséges: előfordul, hogy a természetes élesztők még késő tavasszal is dolgoznak a tartályokban.
A kóstolt tételek, kóstolási sorrendben:
Loch Riesling 2016
A 17 tételes kóstoló első bora abszolút belőtte a szintet. Friss, virágos, barackos illat, némi füvességgel. Élénk, citrusos savak viszik a kortyot, jó koncentráltság, sárga és fehérhúsú gyümölcsök kavalkádja, lendületes az elejétől a végéig, a maradékcukor szépen keretbe fogja, egészen hosszú és finoman fanyar lecsengés. 10/6
Loch Stoveler 2016
Az előzőhöz hasonló gyümölcsös, virágos illat egy kis mézzel fűszerezve. A korty érett őszibarack, citrusok ízvilágát hozza, jó sav-cukor arány de még valahogy nem járnak násztáncot, a savak éretlenek, kell neki még idő. Intenzitásban is elmarad az előzőtől. Most nekem ebben az állapotban nem tetszett annyira. 10/5,5
Loch Saartyr 2016
Finom rizlinges illat, narancs, licsi, citrusok, szájban nagyon penge, friss savak, vibráló feszességet adnak a kortynak. Citrusos ízvilág vezeti, finoman minerális és szikárabb az eddigiekhez képest, enyhe kesernyével a végén. Közepesen hosszú lecsengés. Alapvetően tetszett. 10/6
Loch Quasaar 2015
Érett szőlő, narancs, virágok és kis vegetalitás illatban. Kabinett kategória, jelentős maradékcukor, szépen struktúrált korty, a savak jó lendületet adnak, de összességében nem érzem kifejezetten komplexnek és a sav-cukor balansz is inkább a cukor felé megy el. 10/5,5
Loch Ockfener Bockstein 2016
Komplex illatfelhő, őszibarack, virágok, alma és valami kis fűszer (talán keleti) a háttérben. Kóstolva lenyűgözően komplex, tartalmas korty, érződik a magas extrakt. Feszes struktúra, fókuszált savak, nem nyugszik a korty, az elejétől a végéig intenzív, finoman fanyar, hosszú lecsengéssel. Nagy potenciál. 10/7
Loch Stoveler 2012
Más karakter, mint az eddigiek. Erőteljes pattintott köves, petrolos illat némi citrushéjjal keveredve, de az egészet lefedi valami éteri tisztaság, mintha friss hegyi levegőt is szívna az ember. Szép balanszos korty, jól összeérett sav-cukor, feszes, élettel teli minden csepp, hosszú, finoman sós lecsengéssel. 10/6,5
Loch Stier 2014
Finoman gyümölcsös illat, nektarin, licsi keveredik egy kis mézzel és kezdődő petrolos bukéval. Tartalmas koty, jó intenzitás, cukorkás-barackos ízvilág. A sav-cukor mérleg nekem inkább a cukor javára billen, így kicsit lustábbnak hat, mint az eddigiek és relatíve rövid az utóíz is. 10/5
Loch Stier 2012
Zseniális illat: érett citrusok és már-már trópusi gyümölcsös fennhangok, finom petrolossággal keveredve. Szájban tüzijáték és hullámvasút. Elképesztő, szinte tökéletes sav-cukor balansz, él, játszik, szikrát hány. Hosszan hagy nyomot. Nagy élmény. 10/7,5
Loch Stier 2010
Az előzőnél szofisztikáltabb, rétegzettebb illat. Trópusias vonal, sárgadinnye, papaya, vajasság. Kifinomult, de még mindig feszes struktúra, eszményi arányokkal, dinamikus lendülettel. Ez is nagyon tetszett, de kevésbé volt hosszú, mint a '12-es. 10/7
Loch Ockfener Bockstein 2011
Érett és komplex illat, érett őszi, ananász, egy kis édesfűszer és kövesség. Komoly extrakt, nagy test - olajosabb struktúra, kiforrott és összetett ízek, hosszan kitartva, viszont a savak valahogy elvesznek a nagy hömpölygésben. 10/6,5
Loch Ockfener Bockstein 2009
Szintén mély, rétegzett illat, a köves-ásványos-petrolos világot hozva, csipet édes, mézes jegyekkel tarkítva. Kóstolva nekem picit lustábbnak hat az eddig megszokott lendülethez képest, de igen tartalmas, hosszú és sokrétegű. A savak kissé laposak és nem adnak kellő támaszt. Lehet már túljutott a csúcsán. 10/6
Loch Schlangengraben Alte Reben 2011
Eleinte visszafogottság, édeskés illat, kandírozott citromhéj, később jön egy kis fűszer is (fehérbors). Olajos konzisztencia, testes, széles spektrumú ízvilág, mellette érett savak, hosszú, finoman mézes befejezéssel. Valami kortyközépi üresség befigyelt, ami miatt nem volt lenyűgöző az összhatás. 10/6,5
Loch Schlangengraben Alte Reben 2008
Eszméletlen illatfelhő, rengeteg mindent kiérezni: trópusi konzerv, körte, sárgadinnye, méz, aszalt sárgabarack és egy kis vajasság. Kóstolva, 10 éves kora ellenére hihetetlen frissességet áraszt. A komoly extrakt mellett szinte robbannak az ízek, élettel teli korty, feszes savak viszik, végig intenzív, egybeforrott struktúra, ásványos és nagyon hosszú narancsos utóíz. Egyik legnagyobb rizling-élményem, zseni bor. 10/8,5
Loch Quasaar 2012
Az eddigieknél nagyobb maradékcukrú tétel. Itt is trópusi jegyek, némi vérnarancs és virágok. Kortyolva egyből az édesség köszönt be, majd hirtelen jönnek a savak és nagyon szépen végig feszesen tartanak, vibráló összkép. Egy kis sósság is befigyel a lecsengésben, nagyon szép. 10/7
Loch Auslese 2016
Édesen szőlős, őszibarackos, virágos illat. Selymes textúrájú, édeskés korty, komplex gyümölcsösséggel, viszont a savak eltűntek a cukor mellett és az intenzitást sem éreztem elég erősnek. (Vagy csak már én fáradtam el a végére). Most ez nekem nem jött át. 10/5