"A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett."

Borisszák

Borisszák

Csúcshatás Stájerországból: Erich&Walter Polz - Urbani reserve 2007

2018. március 06. - Rizlinger

20180304_175436.jpg

Már egy jó ideje egyik személyes kedvenc pincészetem Ausztriából a dél-stájerországi Polz család. Emlékszem az első találkozás pár éve nyáron egy Grassnitzberg chardonnay volt, amit még Tar Feri mutatott. Nem igazán szeretem a chardonnayt, de az megfogott és azóta rájárok a borászat tételeire rendesen. Lenyűgöző tisztaság, koncentrált gyümölcsösség és elegancia jellemzi általában a Polz borokat. A minőséggel összeforr, hogy Dél-Stájerország legjobb fekvésű területein fekszenek a szőlők, ahol a kiváló meszes, palatörmelékes, agyagos, homokköves talajváltozatok mellett, az egyenletes eloszlású csapadék és magas napsütéses órák száma igen meghatározó. Az 1912 óta működő családi borászat meglehetősen széles szortimenttel rendelkezik a tulajdonukban lévő 70 hektáron. Fehér fajták közül: sauvignon blanc, chardonnay, sárgamuskotály (gelber muscateller), szürkebarát (grauburgunder), pinot blanc (weissburgunder), tramini és nagyon kevés rajnai rizling is megtalálható és kb. 90%-át ezek adják az össztermelésnek. Vörös fajták közül a zweigelt és pinot noir készül fajtaborként, valamint kékfrankos és cabernet sauvignon is van, de ezek szinte csak cuvée alkotók. Ezenkívül tradicionális eljárással készített, palackban érlelt pezsgők, sőt még bor-és törkölypárlatok is akadnak készleten. (www.polz.co.at)

Polz - Urbani Reserve 2007

50% zweigelt, 25% kékfrankos és 25% cabernet sauvignon házasítása, ami 30 hónapot töltött barrique hordóban. Egy több mint 10 éves borról beszélünk és elképesztő amivel szembesít. Ugranak ki a pohárból az érett gyümölcsök, úgy, minta a rumos-meggy, szeder, szilva, mellette csokoládé és talán egy árnyalatnyi szegfűszeg. Kóstolva élettel teli, finom szövésű korty, kémesre simult tanninok. Ízben is intenzív, hozza a rumos-meggyes, csokis, vaníliás ízvilágot, némi hűvös, osztrákos eleganciával karöltve. A fa nagyon szépen integrálódott, semmi nehézkesség nem érzik, nagyon jó támaszt adó savak teszik zamatossá, szinte haraphatóvá az egészet. Hosszú csokis-meggyes ízekkel búcsúzva hagy élményt. Elfogulatlanul is k*rva jó bor és van benne még potenciál. Ez az, ami tényleg megéri az árát, sőt szerintem jóval többet is. 10/7,5  ... (5000 Ft, finewines)

A bejegyzés trackback címe:

https://borissza.blog.hu/api/trackback/id/tr4913715622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása