"A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett."

Borisszák

Borisszák

Szentesi József pincekóstoló

Régi magyar fajták őrzője

2018. február 27. - Rizlinger

szentesi.jpg

Budaörsön járunk, a Mátra u. 32. szám alatt. Magyarországon sehol máshol nem tudunk annyi régi, őshonos, magyar fajtát kóstolni, mint Szentesi Józsefnél, a 2013-as év Borászok borásza cím birtokosánál. A fiatalabb éveiben szőlőt látni sem akaró borász mára már 14 hektár szőlőültetvényt tudhat magáénak, aminek kb. 85%-a Nadapon, 10%-a Pázmándon és a maradék Sukorón terül el. 1998-ban gondolta úgy, hogy mégis kellene egy kis szőlő, amiből majd elkortyolgathat pár pohár bort a diófa alatt nyáron, vagy éppen a kandalló mellett télen. Fél hektárt vett, majd a rá következő két évben autodidakta módon, illetve más borászok segítségét kikérve képezte magát és közben visszafordíthatatlanul a tőkék rabjává vált. Előszeretettel forgatott 19. századi szakmai forrásokat az akkori borászoktól és döbbenten olvasta, hogy abban az időben mennyi első osztályú fajtát tartottak számon, amikről ma még csak nem is hallottunk. Ezek közül a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből szerzett oltványokat és elkezdte a felszaporításukat a Velencei-tó körül. Ezek tulajdonképpen kísérleti fajták, egyikből sincs sok, olykor alig jön össze egy-egy fajtából egy üvegballonnyi mennyiség. Mivel a szüreti időpontot 48 órán belül be kell lőni, 30 fajtánál, ahol mindegyik szőlő más-más igényekkel bír, ez nem kis kihívást jelent, gyakorlatilag egy emberélet is kevés rá, hogy kiismerje az ember mindet. Az első "kísérlet" csókaszőlőből jött létre 2004-ben, aminek igen nagy sikere lett, majd ez a lendület hasonlóan sikeres borokat eredményezett a tihanyi kék, vörösdinka, illetve bajor fajtákkal (feketefájú bajor, kékbajor) is.

2005-ben Burgundiában tett útja igen meghatározó volt borkészítési és szőlőművelési szemléletmódjára. Világhírű pincészeteket végiglátogatott és lenyűgözte az ottani természetszerűség és egyszerűség. Szentesi arra törekszik, hogy a szőlő minőségében kell 100%-ot elérni drasztikus hozamkorlátozással (tőkénként 0,5 kg vagy akár mégkevesebb) és rengeteg zöldmunkával. Szentesi szerint ha a szőlő minősége kiváló onnastól kezdve már csak elrontani lehet. Épp ezért a pincében is a lehető legkevesebb beavatkozással dolgozik, azaz csak ként használva, kézi csömöszöléssel, spontán erjesztve, szűrés és derítés nélkül. Kisméretű hordókat használ főleg a vörösborokhoz, tartályban, illetve üvegballonban (40-50 l) pedig főként a fehérek érlelődnek.

A borok mellett a pincészet palackos erjesztésű pezsgők készítéssel is foglalkozik chardonnay, rajnai rizling és pinot noir fajtákból, amihez főként a Móri borvidékről vásárol alapanyagot. Az első kísérletek 2008-ban kezdődtek el, azóta a saját alapborokon túl más pincészetek által készített alapborokból is készít palackos erjesztésű pezsgőt.

A Szentesi-borokról általánosan elmondható, hogy szép savkarakterrel és jó érlelhetőséggel rendelkeznek, sőt egyes fajták bőven átlagon fölüli érlelhetőséggel, ami köszönhető részben a hozamkorlátozásnak, részben a talaji adottságnak. A termőtalaj mészben gazdag, részben löszös, illetve a Velencei-hegység vulkanikus andezit, gránit és kvarcit törmelékei is jelentőséggel bírnak..

Fehér fajták: Rajnai rizling, zöldveltelini, sauvignon blanc, zengő, furmint, balafánt, kéknyelű, fehér gohér, lisztes, hamvas, kolontár, kovácsi, piros bakator, sárfehér, szerémi zöld, vörösdinka

Vörös fajták: Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, kadarka, petit verdot, csókaszőlő, feketefájú bajor, kékbajor, fekete muskotály, hajnos kék, laska, kék szilváni, tarcali kék, tihanyi kék, purcsin

Kóstolt tételek:

Pinot noir pezsgő 2014

Elegáns, visszafogott, hűvös karakterű illat némi kekszességgel és pirosribizlivel. Feszes szerkezet, egészen finom eloszlású bubik, kellemesen fanyar savak, ami a lecsengésben is frissítően hat. Magyar viszonylatban abszolút kiemelkedő. 10/5,5

Balafánt 2016

Nagy, tömött fürtű, jó savakkal rendelkező fajta, ami Tokajban is honos.Üvegballonban készült. Némileg illós, fülledt illattal kezd, de ez kiszellőzik, enyhe citrusosságba csap át. Kóstolva szikár, frissítő, feszes savakkal, egy kis ásványossággal, közepesnél valamivel kevesebb testtel és zöldalmás lecsengéssel. Nem a komplexitásról szól, de igazán szép bor, tetszett. 10/5

Vörösdinka 2016

Közepes fürtű, nőivarú fajta, piros színű bogyókkal. Gyurmás, picit fenolos illattal kezd, ami később kiszellőzik és nagyon halvány, érdekes, virágos, citrusos, barackos illatba csap át, ami igazából nem is nagyon hasonlítható máshoz. Ízben is egyedi karakterű, közepesen testes, krémes textúrájú korty, viszonylag kevés savval, egy kis mandulás kesernyével. Szép bor ez is, de az én ízlésemnek nem jött be, mindenki másnak a társaságból igen, sőt, az est győztese lett végül. Én ehhez a borhoz valószínű kevés vagyok, nállam 10/4,5, a társaságnál kb. 10/7 ezek szerint.

Lisztes 2016

Közepesen nagy, ritka fürtű, pirosas bogyójú, nőivarú, korai érésű fajta. Nagyon keveset terem. Bora egészen neutrális illatú, némi zöld, füves jelleggel. Ásványos korty, kellemes savakkal, fanyar lecsengéssel. Összességében nekem üres és jellegtelen volt. 10/4

Szerémi zöld 2016

Szerémségi fajta, apró, zöld színű bogyókkal, kis fürtmérettel. Üvegballonban készült tétel volt ez is. Neutrális, zöldes-füves illattal nyitott, majd később citrusok is előkerültek. Kiváló savszerkezet, jól kitöltött, lendületes korty, lime, citrom, csalán, szép hosszú végszóval. 10/5

Sauvignon blanc 2015

Fajtához hűen intenzív és gyümölcsös illat, trópusi gyümölcsökkel, citrusokkal, bodzával és halvány zöldfűszerrel. Végre egy olyan sauvignon blanc Magyarországról, ahol nem a macskapisi és csalán a fővonal. Ízben komplex, extrahált korty, jó savakkal, amik szép hosszan vezetik a kortyot. Sajnos a maradékcukor inkább laposít, mint kerekít rajta, de így is egy kimagasló sauvignon blanc hazánkból. 10/5,5

Bátyus rajnai rizling 2011

Fél kilós tőketerheléssel termesztett rajnai. Ez már hordós tétel volt. Köves, petrolos illat, majd szellőzve átveszi a helyét egy kis narancs és vajasság. Korához képest lendületes, jól integrált savakkal, kifinomult struktúrával, ízben papaya, érett citrusok és egy kis vajasság figyel be. Hosszú búcsú. Nagyon szép, érett rajnai, most van a csúcsán. 10/6

Furmint 2015

Üvegballonos tétel. Visszafogott, gyurmás illat. Nem igazán találnám ki vakon, hogy furmint. Almás-mézes ízvilág, érezhető maradékcukorral, szépen kitöltött korttyal, de lapos savval és még itt sem jöttem rá, hogy furmintot kóstolok. Jellegtelen volt. Nem olyan régóta foglalkozik Szentesi furminttal, biztos lesz még ez szebb. Most 10/4,5.

Feketefájú bajor 2015

Nagy fürtű, nagy bogyójú, korai érésű és kevés színanyagú fajta (100éves héjon tartással sem lenne sötétebb, mint egy siller). Szofisztikált és finom, fűszeres, naspolyás, almás, cseresznyés illat. Tanninszegény, törékeny, vékony, de nagyon jó ivású, jó savú, lendületes és zamatos kortyú bor, fűszeres lecsengéssel búcsúzva. Jól behűtve a nyár vörösbora lehetne, a sok kacat technorosét és sillert is simán kiválthatná. 10/5

Tihanyi kék 2016

Középérésű, nagyon egyedi karakterrel rendelkező, ugyancsak kevés színanyaggal bíró fajta. Illatban cseresznye, csipkebogyó, és egy érdekes semmihez sem hasonlítható enyhén füstös fűszerezettség is jön (talán kakukkfű). Pinot-s, világosabb színű, a közepestől valamivel vékonyabb testű, légies bor. Fűszeres, cseresznyés ízek, határozott, de elegáns savakkal strukturálva, közepesen hosszú lecsengéssel, nagyon minimális tanninnal. Tényleg egyedi karakter, kecses eleganciával. 10/6

Kadarka 2015

Kisméretű francia hordóban érett tétel, egy kisebb rész tartályos tétellel házasítva. Komplex illatfelhő piros gyümölcsökkel (cseresznye, naspolya), egy kis rózsaborsos fűszerezéssel és hordóból kapott vaníliával. Közel közepes test. A feszes, de szépen beépült savak, elegáns-légies jelleget adnak, mellette koncentrált a korty, fűszeres, cseresznyés, gránátalmás ízek kavalkádjával. Van benne potenciál még bőven. A szép magyar kadarka etalonja. 10/6,5

Csóka 2016

Kis fürtű, középérésű, jó savú, jól hordózható fajta. Nem meglepő módon hordós tétel,illetve az itt soron következő összes vörös tétel is kisméretű hordóban érlelődött. Illatban határozott meggy, egy kis gránátalma és talán némi édesfűszer (fahéj). Kóstolva érződik, hogy még fiatal, zabolátlan, de nagyon ígéretes sav és tanninszerkezettel bír. Koncentrált a korty, van benne erő, lendület, jól el lehet csámcsogni rajta. Nagy potenciál van benne. 10/6

Laska 2016

Kis méretű, közepesen tömött fürtű, színanyagban gazdag, jó tanningyűjtő a savgazdag borokat adó fajta. Egészen hűvös karakterű, de intenzíven gyümölcsös illat, naspolya, némi eper és szeder. Észak-olasz helyi fajták jutnak eszembe, mint mondjuk, egy jó barbera. Kóstolva masszív, de nagyon jó minőségű sav, cigánymeggyes, fűszeres és finoman fanyar, gyümölcsös ízekkel telt. Intenzív, komplex, izmos és tiszta korty, igen hosszú lecsengéssel. Nagy jövő vár rá! Nállam az est legjobbja. 10/7

Kékfrankos 2015

Amarena meggyes, meggylikőrös, halványan marcipános illat. Izmos savak, mellette magas extrakt. A hűvös karakterű, de koncentrált osztrák kékfrankosok jutnak eszembe. Pillanatra sem halkul a korty, feketebogyós gyümölcsök, savak, kellemes hordófűszerek és tanninok játéka zajlik a szájban. Szintén nagy potenciál rejlik benne. 10/6,5

Merlot 2015

Szeder, vörösáfonya, vanília jön illatban. Merlot létére igen élénk savakkal, mellette kemény, de finom tanninnal büszkélkedhet. Íze meggyre, csokoládéra, datolyára emlékeztet. Jól kitöltött, intenzív, közepesnél nagyobb testű korty és hosszú is. Szép ,de van benne rendezetlenség bőven. Biztos, hogy szebb lesz majd. 10/6

Cabernet sauvignon 2014

Abszolút hozza a fajtajelleges feketeribizlis, szedres, meggyes illatot. A korty is hasonlóan, koncentráltan gyümölcsös, jó savakkal, tapadós tanninokkal, és kicsit kilógó alkohollal. Itt nem érződik, hogy 2014 egy rossz évjárat volt. Intenzív, hosszú korty, de még azért nem mondható szépnek. Zabolátlan. 10/5,5

Zengő 2015

Meghagytuk a végére desszertnek. 17,5 g/l cukor vetekszik 7g/l savval. Illata egészen visszafogott, melegedve jön egy kis méz és barack. Kóstolva hihetetlen kiegyensúlyozott, balanszos sav-cukor arány. Azt hittem, majd a cukor elviszi, de nem. Megközelíti a német kabinettek struktúráját. Ráadásul koncentrált is a korty, finom fehérhúsú gyümölcsök kavalkádjával. Élvezet inni. Nekem az eddig legZengőbb élményem. 10/6

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borissza.blog.hu/api/trackback/id/tr7013666750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása